Wat is OPU & ICSI in het kort?

Wat is OPU & ICSI in het kort?

OPU (Ovum Pick Up) en ICSI (Intracytoplasmatische Sperma Injectie) zijn twee verschillende procedures, die wel onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. De ene volgt de andere altijd op, maar beide vertegenwoordigen dus de verschillende stappen van het volledige proces dat nu kort zal uitgelegd (meer gedetailleerde informatie kan hier worden gevonden hyperlink).

OPU-> ICSI-> ontwikkeling van een embryo in het laboratorium > vitrificatie (invriezen) van het embryo-> ontdooien van het embryo-> overzetten van het embryo in een draagmerrie -> drachtcontrole (ongeveer 1 week na overzetten)

OPU = de procedure waarbij ovariële follikels (met vloeistof gevulde blaasjes op de eierstokken die de eicellen bevatten) worden aangeprikt en leeggezogen om de eicellen te verzamelen.

  • De staartbasis van de merrie wordt geschoren en een epidurale injectie (ruggenprik) wordt toegediend
  • De merrie wordt gesedeerd
  • Antibiotica, een ontstekingsremmer en een darmverslapper worden toegediend
  • Een echografische sonde, met daaraan een naaldgeleider bevestigd, wordt in de vagina van de merrie gebracht
  • De eierstok wordt rectaal vastgehouden en in contact gebracht met de echografische sonde om de follikels te visualiseren
  • Elke follikel (groter dan 1 cm diameter) wordt afzonderlijk aangeprikt, leeggezogen en meerdere malen gespoeld om de eicel te verzamelen
  • De spoelvloeistof uit de follikels wordt in het laboratorium beoordeeld op de aanwezigheid van eicellen
  • De eicellen worden verzameld en opgeslagen in een speciaal medium om verdere rijping te stimuleren
  • Alleen gerijpte eicellen zullen worden bevrucht

De volledige OPU-procedure duurt gemiddeld 1,5 uur (afhankelijk van de hoeveelheid follikels) en kan worden uitgevoerd gedurende iedere fase van de cyclus, ook tijdens de anoestus. De merrie zal op dezelfde dag weer klaar zijn om naar huis te gaan.

ICSI = de techniek waarbij een enkele spermacel met gespecialiseerde apparatuur in een gerijpte eicel wordt geinjecteerd.Tot op heden sturen we de eicellen naar Avantea, een laboratorium voor geavanceerde veterinaire voortplantingstechnieken in Italië, waar de ICSI, en de ontwikkeling en het invriezenvan de embryo’s plaatsvindt.

Ontwikkeling van het embryo – na succesvolle bevruchting van een eicel, ontwikkelt het vroege embryo zich gedurende 7-9 dagen in het laboratorium.

Het invriezen van het embryo – ontwikkelde embryo’s van goede kwaliteit worden vervolgens ingevroren. Doordat de embryo’s zo klein zijn kunnen ze succesvol worden ingevroren.

Transplantatie van het embryo – het ingevroren embryo kan voor onbepaalde tijd worden opgeslagen en worden ontdooid wanneer een geschikte draagmerrie beschikbaar is.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.