Waarom kiezen voor OPU & ICSI (en niet ET)?

Waarom kiezen voor OPU & ICSI (en niet ET)?

Het winnen van embryo’s via embryo transplantatie (ET) heeft verschillende beperkingen. Het vereist dat de donormerrie een functioneel voortplantingsstelsel heeft; in ieder geval is het noodzakelijk dat sperma de eileider kan bereiken, de merrie normaal ovuleert, en de eileider en baarmoeder de bevruchting en ontwikkeling van een embryo kunnen ondersteunen tot dag 7 of 8 na de ovulatie. Daarnaast is voor het insemineren van de donormerrie een volledige inseminatiedosis van sperma van goede kwaliteit vereist. De opbrengst bestaat enkel uit het potentiële embryo dat voortkomt uit de eisprong van één dominant follikel (of soms twee als de merrie dubbel ovuleert). Zoals elders uitgelegd (hyperlink) kan het gebruik van ET bij merries die in de sport lopen, worden bemoeilijkt door de effecten van stress. Tot slot kan herhaalde manipulatie van de baarmoeder van de merrie leiden tot het ontstaan van baarmoederontsteking. Dit in overweging nemende, kan OPU en ICSI meer succesvol zijn voor sommige merries en/of bepaalde merrie-hengst combinaties.

De techniek van eicelwinning en intracytoplasmatische sperma injectie omzeilt de baarmoeder, eileiders en afwijkingen in de ovulatie en kan de oplossing zijn voor het verkrijgen van nakomelingen van merries met chronische baarmoederontsteking, merries die verdacht worden van afwijkende eileiders, of merries die herhaaldelijk zogenaamde hemorragische anovulatoire follikels hebben. ICSI zal echter niet nuttig zijn als de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid van de merrie te wijten is aan de kwaliteit van haar eicellen.

Tevens, aangezien er maar 1 zaadcel nodig is voor iedere geïnjecteerde eicel, biedt deze techniek duidelijke voordelen in het geval van een beperkte hoeveelheid beschikbaar sperma zoals bij overleden hengsten, verminderd vruchtbare hengsten en uiteraard bij bijzonder kostbaar en exclusief diepvries sperma. Een rietje diepvriessperma kan over het algemeen voor maximaal 10 ICSI-sessies gebruikt worden.

Ook in het geval van het plotseling overlijden van een merrie of bij een geplande euthanasie, kunnen meestal nog voor ICSI geschikte eicellen post-mortem uit de eierstokken gewonnen worden.

Een groot voordeel van OPU en ICSI is dat deze techniek het gehele jaar kan worden toegepast. De eicelwinning kan in elke fase van de voortplantingscyclus van de merrie (inclusief anoestrus) uitgevoerd worden en vervolgens wordt het embryo ingevroren en voor onbepaalde tijd opgeslagen tot het ontdooit kan worden wanneer er een geschikte draagmerrie beschikbaar is.

Daarnaast is OPU een enkele op zichzelf staande procedure zonder voorafgaande hormonale interventie en kost het minder tijd in vergelijking tot ET (waarbij de cyclus van de merrie wordt vervolgd, ze wordt geïnsemineerd en er een week later een embryospoeling plaatsvindt), wat voordelig kan zijn voor merries die in de sport lopen.

Het is goed om te beseffen dat de OPU-procedure alleen kan worden uitgevoerd in een goed uitgeruste kliniek en daarom biedt Equiception B.V. dit NIET aan als een mobiele dienst. Donormerries zullen voor de procedure naar de kliniek van Equiception B.V. te Zegveld gebracht moeten worden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.