Kunnen de embryo’s worden ingevroren?

Kunnen de embryo’s worden ingevroren?

Paarden-embryo’s kunnen met succes worden ingevroren, echter dit is geen eenvoudige procedure en vanwege de aanzienlijke uitdagingen die ermee gepaard gaan, biedt Equiception B.V. deze dienst momenteel niet aan.

Alleen kleine paardenembryo’s (< 300-400μm) kunnen succesvol worden ingevroren. Wanneer grotere embryos worden ingevroren zien we namelijk een erg laag drachtpercentage na overzetten. Het managen van merries met het doel om embryo’s te spoelen wanneer ze < 300-400μm zijn, vereist nauwkeurige timing van de ovulatie, zodat er precies 6,5 dg later een vroege embryospoeling kan worden uitgevoerd. Bij paarden verlaat het embryo op dag 5.5 de eileider en komt dan aan in de baarmoeder. Embryo’s die vertraging oplopen bij het transport door de eileider, worden soms niet uit de baarmoeder gespoeld op dag 6,5. In geval van een negatieve vroege spoeling kan er besloten worden om enkele uren later een tweede spoeling uit te voeren.

Een bijkomend lastig aspect is de snelle groei van het embryo in dit ontwikkelingsstadium. Zelfs 8-12 uur ‘te laat’ zijn met de vroege spoeling kan het verschil uitmaken tussen het verkrijgen van een geschikt embryo om in te vriezen versus eentje die al te groot is geworden. Er is dus slechts een zeer klein venster aanwezig waarin deze vroege spoelingen succesvol uitgevoerd kunnen worden, dit maakt het momenteel logistiek onmogelijk voor Equiception B.V. om dergelijke spoelingen uit te voeren.

De grotere embryo’s, die normaliter worden gespoeld op de dagen 7 tot 9 na de ovulatie, moeten eerst ‘ingeklapt’ worden voordat ze kunnen worden ingevroren. Deze techniek is ontwikkeld in het laboratorium met behulp van microscopen met manipulatoren, apparatuur om het embryo op zijn plaats te houden en speciale boortjes om kleine gaatjes in het embryo te maken. Deze apparatuur is duur en het bedienen ervan vereist aanzienlijke expertise.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.